2011. június 27., hétfő

"Szeresd az Urat (...) Szeresd felebarátodat" /Mt 22,34-40/

Az írástudók az ószövetségi Szentírásban 248 parancsot és 365 tilalmat tartottak számon. Képzeljük el, milyen nehéz lehetett ezek szerint élni, s mindig csak arra összpontosítani, hogy nehogy megszegjék, vagy elmulasszák valamelyiket. Minden egyes lelkiismeretvizsgálatnál átnézni, melyik ellen vétettenk. Nem lehetett egy egyszerű dolog. Nekünk már nincs annyi sok parancs és tiltás. De mégis sokszor gondban vagyunk, mikor fel kell készülnünk egy-egy szentgyónásra. Gondban vagyunk, hogy mi szerint készüljünk, mi szerint keressük bűneinket. Gondban vagyunk, hogy milyen bűnöket is mondjunk a gyónásban.
De Jézus, ha megfogadjuk isteni tanácsát, könnyít helyzetünkön. Megkönnyíti számunkra a lelkiismeretvizsgálatot. Megadja a két legfontosabb támpontot. Hogy mindig azt vizsgáljunk magunkon, vajon mennyire szerettem az elmúlt napokban, hetekben. Mennyire szerettem Istent, embertársamat s magamat.
Ha lelkiismeretvizsgálatot csinálunk, a szeretet hiányát keressük. Mennyire fejeztem ki Isten iránt való szeretetemet? Ha oda sem figyeltem az imában, akkor bizony nem nagyon. Vagy a munkahelyen: ha a másikkal beszélgetek, saját magam is látom, ha visszagondolok rá, hogy mennyire beszéltem szeretettel, vagy csak gyorsan elintéztem őt, hogy ne untasson tovább.
Krisztusban szeretett testvéreim! Mindig ez legyen előttünk: mennyire szerettem? S tegyük fel most is a kérdést magunknak: a mai napon, az elmúlt 12 órában mennyire szerettem?