2011. szeptember 29., csütörtök

A szent főangyalok

Az Egyház ma tiszteletét fejezi ki a három arkangyal – Mihály, Gábor és Ráfael –  szent szolgálata előtt. Mindannyiukról tudunk legalább egy keveset: Szent Gábor angyal adta át az emberi történelem legfontosabb üzenetét Máriának. Szent Mihály megküzdött Luciferrel és száműzte őt a mennyből. Szent Rafael az Ószövetségben eljött, hogy segítsen Tóbiásnak.
Eredeti neveikben észrevehetjük, hogy mindegyik az „el” szótagra, szóra végződik. Gabriel, Raphael, Michael. Ez a szó a héber Elohim rövidített változata, ami Istent jelent. Gabri El annyit jelent: Isten ereje. Rapha El – Isten orvossága. S a Micha El pedig így fordíthatjuk le: „Ki olyan, mint az Isten?”
Micha El – ki olyan, mint az Isten. Már magában ez a név, kedves testvérek, nagyon elgondolkoztató… ki olyan, mint Isten? Ki olyan, mint az Isten?
Hogy erre választ tudjunk adni, azt kell megfogalmaznunk, ki az Isten. Az Isten, tudjuk, az, aki minket minden érdem nélkül megteremtett, aki értünk feláldozta egyszülött Fiát, aki minket megváltott, aki szeret minket annak ellenére, hogy mi állandóan vétkezünk ellene, vagy épp elfeledkezünk róla. Az, aki gondoskodik rólunk, így állandóan hálásnak kell, hogy legyünk neki. Ezért állandóan köszönnünk kell neki ajándékait, beszélgetni vele, imádkozni hozzá, elmélkedni róla, vagy épp imádni őt. Ezek azok a dolgok, melyeket állandóan megtenni kötelességünk, mert ez egyszerűen „jár Istennek”. Ez sok időt vesz igénybe, de még az időt is tőle kaptuk, így nem sajnálhatjuk tőle.
S most a név: Micha El – ki, vagy mi olyan, mi olyan, mint az Isten? Az, amire az időmet szánom ahelyett, hogy Istennel tölteném. Gondolkozzunk el most ebben a rövid csöndben, s tegyük fel magunknak a kérdést: Ki olyan, vagy mi olyan, mint az Isten az én életemben? S egyben kérjük a főangyalok közbenjárást, segítségét, hogy senki se legyen számunkra olyan, mint az Isten. Csupán Istenünk töltse be az Isten helyét a mi életünkben. Az első hely az Istené. Nálunk is az övé legyen!