2011. október 25., kedd

Keresztény, ne csak jó ember! /Lk 13,18-21/

Két dologhoz hasonlítja ma Jézus az Isten országát. Két dologhoz, amely nagyon szorosan összefügg. Az egyik a mustármag, a másik a kovász. „A mennyek országa hasonlít a mustármaghoz (…) hasonlít a kovászhoz” – hallottuk.
A mustármag hasonlatát az Isten országának külső növekedésére, fejlődésére, azaz az evangélium terjedésére szokták alkalmazni. Amint a mustármag fává terebélyesedik, úgy növekszik az egyház a világban. A kovász hasonlata pedig arra mutat rá, hogy ez az evangéliumi lelkület belülről kell, hogy átjárjon és alakítson minden egyes keresztény embert. Fontos, hogy a kettőt ne válasszuk el egymástól, hanem együttesen szemléljük és együttesen valósítsuk meg.
A kereszténységből valójában sok nem hívő számára is rengeteg jó és hasznos dolog származhat. Így egyértelmű, hogy számunkra is az élet sok területén hasznos lehet vallásunk. Átvehetünk igazságokat, értékrendet, hasznos információkat a mindennapi életbe… De a lényeg nem ezek. A lényeg krisztusi élet. Nem a praktikák, hanem az evangéliumi szellem. Mert kiüresedhetnek a struktúrák, összeomolhat az értékrend, megkérdőjeleződhetnek az igazságok. De a krisztusi tanítás, a kegyelmi élet örökre megőriz minket.
Ezért legyünk keresztények, Krisztus-követők. Szentek, és ne csak jó emberek akarjunk lenni!