2012. augusztus 6., hétfő

A "semmittevés" - Urunk színeváltozása


Péter így szólt: Készítek itt három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!
Péter apostol, ahogy már többször is észrevehettük a Szentírás szavain keresztül, a tettek embere volt. Mindig aktívan, tevékenyen kapcsolódott bele az eseményekbe. Ugyanígy most is, mikor Jézus Krisztus megmutatta Isteni dicsőségét, azonnal tenni, cselekedni akart valamit. S ez, persze, egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz. De mégis… hogyan szólt a mennyei Atya szava? Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok. Hallgassátok.
S biztosan emlékszünk még Mária és Márta esetére, mikor Jézus volt náluk látogatóban. Márta sürgött-forgott Jézus körül, s Jézus meg is dicsérte. De ahogy ugyanez a Jézus mondta, a jobbik részt Mária választotta, mert ő leült, és őt hallgatta.
S pontosan erre inti ma Isten Pétert. Ő is talán azt gondolta, hogy csak annak van valami értéke, ha mindig valamit cselekszik, tevékenykedik, ha mond… de nem.
Az Atya szózata így hallatszott: „Őt hallgassátok”.
Hallgatni. Isten hallgatni. Talán nagyon nehéz. Napközben kicsit megállni, leülni, s hallgatni… Lehet, még ha imádkozok is, csak én beszélek. De talán próbáljunk meg az Atya utasítását követve kicsit többet hallgatni. Talán éppen ebben a szentmisében, most a prédikáció után – hallgassunk, s csak nézzük az Urat – szótlanul.
Nekünk is szól a Mennyei Atya szava: Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok.

2 megjegyzés:

  1. Csendesítsük le szívünket és halljuk meg ŐT!

    VálaszTörlés
  2. Ebben a rohanó világban nagyon nehéz megállni...(de meg kell!)

    VálaszTörlés