2012. december 10., hétfő

Folytatás - "Először csak nézd meg ezt a rövid videót..."

Hívják, de nem veszi fel. Egész életében elérhető volt, most meg nem válaszol. Mi történhetett? "A hegyimentők megtalálták annak a két hegymászónak a holttestét, akik most hétvégén tűntek el a Moncayón." Kirándulni ment a hegyekbe, és meghalt. 42 évesen. Róla szól ez a megragadó dokumentumfilm. Pablo Domínguezről, a katolikus papról, aki éjjel-nappali szolgálatot vállalt, aki ég és föld találkozási pontja volt, és ezt az emberek megérezték. A múlt tárul fel, hisz mindenki Pablóról beszél, mégis a jelen kérdéseire kapunk választ a szereplők szájából: Mi a boldogság? Lehet-e boldog, aki szenved? Van-e teljes élet? Mi a halál? 80 perc izgalom, 50 szereplő, spanyolos lendület, megragadó képek és zene, ráadásul nyomasztó légkör helyett derűs, őszinte, reménykeltő vallomások. Ez volt Pablo, és ilyen maga az élet.


Amint már korábban közzétettem, egy  "mozis-akcióra" hívok mindenkit. Megjelent "Az utolsó hegycsúcs" című keresztény film. Sokat elmond róla, hogy ennek a spanyol készítésű filmnek "hazai" fővédnöke maga Erdő Péter bíboros.

A mai vetítés, melyre mindenkit szeretettel várok, este nyolc órakor kezdődik a balassagyarmati Madách moziban. Aki velünk szeretne jönni: fél nyolckor indulunk a plébániáról (előre tessék szólni, hogy tudjuk, hogyan leszünk az autókkal). 

Kicsit bővebben a filmről:


Az utolsó hegycsúcs (La última cima) című film egy spanyol katolikus pap, Pablo Domínguez életét mutatja be, aki 2009-ben hegymászóbalesetben halt meg. A filmben megszólalnak családtagjai, barátai, tanárai, tanítványai, akik Pablóval kapcsolatos személyes élményeiket mesélik el, és megtudhatjuk róla, hogy olyan humoros, élettel teli személyiség volt, aki megtalálta a hangot gyerekekkel, fiatalokkal, idősebbekkel, hívőkkel és ateistákkal egyaránt.

A film rövid interjúk formájában felvillantja az utca emberének véleményét is olyan ma divatos előítéletekkel teli témákkal kapcsolatban, mint például a papság, egyház, cölibátus, gazdagság és az imádság.

Az alkotás nem ragad le Pablo személyénél, hanem a szereplők és az ő megnyilatkozásait bemutatva egyfajta képet kapunk arról is, hogy mi a boldogság, lehet-e boldog, aki szenved, van-e teljes élet, mi a halál… És mindezt megragadó képekkel, zenével, spanyolos lendülettel tárják elénk az alkotók.

A film már a premier hétvégéjén, ráadásul mindössze 4 kópiával elérte az első helyet a spanyol mozikra eső nézettséget illetően. Közel hatezer ember látta Juan Manuel Cotelo filmjét már akkor, amikor még csak 4 moziban ment a vetítés egész Spanyolország területén. Kétszeres nézőszámmal előzte meg a második helyen álló Szex és New York 2-t, és háromszor körözte le nézettségben a Perzsia hercegét és a Robin Hood-ot. (IMDb)

2 megjegyzés:

  1. Aki teheti,menjen el és nézze meg a filmet.Megéri!

    VálaszTörlés
  2. "Semmi baj!Nincs semmi baj!"-ezekkel a szavakkal bátorított Pablo atya mindenkit.

    VálaszTörlés