2012. január 7., szombat

Újévi koncert templomunkban

Tegnap, Vízkereszt ünnepén templomunkban koncertezett az ipolybalogi Szent Korona Kórus - Molnár Ottó orgonaművész, karnagy vezetésével.


Közreműködtek a szentmisén, énekükkel emelték az ünnep fényét. Mise után egy kis elmélkedéssel egybekötött újévi koncertet adtak, ami nagyon szép, ünnepélyes, hangulatos volt. Profi előadást hallhattunk tőlük.
Köszönjük az élményt.
... a koncert közben elkészült videót is megosztom még:

... a videóért köszönet Czibulya Márknak ...

Miserend és hirdetések - Urunk megkeresztelkedése

Urunk megkeresztelkedése

A mai ünnepünk hivatalos neve: „Urunk megkeresztelkedése”. Világos, hogy azt ünnepeljük, hogy Jézus megkeresztelkedett. De ha teljes képet akarunk erről az eseményről kapni, tisztáznunk kell két dolgot, el kell gondolkoznunk azon, ki is volt valójában Jézus Krisztus, s mi is valójában, mire is van valójában a keresztség.
Először is: Jézus Krisztus, az Isten, s a tökéletes ember. Tudjuk, teljesen bűn nélkül volt, hogy nem volt szüksége bűnbocsánatra, mint a többi embernek. Soha egyetlenegy bűnt sem követett el se gondolattal, se szóval, se cselekedettel, se mulasztással. Teljesen tiszta volt, nem volt szüksége megtisztulásra, nem volt szüksége bűnbocsánatra.
A második dolog pedig: Keresztelő Szent János a Jordánnál hirdette a bűnök bocsánatát, és a keresztséget. A keresztség arra szolgált, hogy általa az emberek megtisztuljanak. Hogy új életet kezdhessenek, hogy megtérjenek, hogy megbánják bűneiket.
Most pedig ezeken a tényeken keresztül nézzük meg a mai nagy eseményt, Jézus megkeresztelkedését.
A bűntelen bűnbocsánatért megy, a tiszta mosakszik, az Isten kéri az ember segítségét, a bűn nélküli bűnbánatot tart, más szóval: Jézus keresztelkedik. Miért mindez? Minek keresztelkedett meg Jézus? Hiszen ez – amint látjuk – teljesen fölösleges volt! Nem volt szüksége sem a bűnbocsánatra, sem a megtisztulásra, semmire, amivel a keresztség járt.
De Jézus mégis megtette. Szinte érthetetlen… olyat tett, aminek nincs értelme. Olyat tett, aminek nincs értelme? Első ránézésre igen. Megkeresztelkedett, de csak azért, hogy példát mutasson az embereknek. Megtett egy olyan dolgot, aminek lényegileg semmilyen értelme nem volt. De ő mégis megtette. Megtette, hogy példát adjon, példát mutasson, hogy ezzel segítsen az embereknek. Megtett egy olyan dolgot, amiből saját magának nem volt semmi haszna.
Gondoljunk most magunkra, meg a körülöttünk élő emberekre… mennyi minden van, amit megtehetnénk, de tudjuk, látjuk, hogy fölösleges. Fölösleges… számunkra. Nincs belőle semmi hasznunk, de a másik ember számára nagyon is hasznos lehet, ha látja, épp ezt, vagy azt tesszük. Mert ezzel példát adhatunk nekik, ahogy ma nekünk Jézus.
Ebben a rövid csendben gondolkodjunk el most kicsit azon, hogyan és hol adódnak olyan helyzetek, amikor a látszólag fölösleges dolgok nagyon is hasznosak lehetnek. Vegyünk példát épp a mai ünnepről.
Jézus megkeresztelkedése. Oly érthetetlen, de mégis mindenekfölött bölcs esemény, bölcs tett. Ezt ünnepeljük ma, s cselekedjünk hasonlóan a mindennapi életben is.