2012. január 18., szerda

Az ipolyvarbói Legszentebb Szentháromság római katolikus templom

Már több, mint egy éve működik plébániánk blogja, de még nem került közlésre egy nagyon fontos dolog: templomunk története, történelme, sajátosságai és érdekességei. Dr. Csáky Károly PhD. írásából merítve röviden ismertetem templomunkat.

A késő barokk római katolikus templom 1798-ban épült, s a Legszentebb Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Szent Iványi Ferencz állíttatta Mária Terézia segítségével, amint erről a templom homlokzatán lévő latin nyelvű-, valamint annak a templom szentélyében elhelyezett "hazai nyelvű" márványkőre vésett felirata tartalmazza:


Templomunk Észak (torony) - Dél (szentély) irányban hosszan fekvő épülete egytornyú, félköríves szentélyű:


A szentély tágas, s az ember figyelmét ellenállhatatlanul vonzza a barokk főoltár, melyen a Legszentebb Szentháromság tiszteletére készített oltárkép függ - elmélkedésre hívva:


Szokatlan ábrázolás:
az Atya, a Szentlélek,
és az angyalokkal körülvett halott Jézus
A szentély mennyezetét az Angyali üdvözlet díszíti, melynek négy sarkában a négy evangélista található. A boltív alatt két oldalról Jézus Szíve és Mária Szíve szobor áll.


A templomhajót két nagy mennyezeti freskó: Szűz Mária mennyei megkoronázása és Az utolsó vacsora díszíti. Körülöttük négy nagy magyar szentünk: Szent István, Szent Imre, Szent Erzsébet és Szent Margit falfestménye látható:







Miért "hiányzik" a "szembemiséző" oltár a templomunkból? Itt elolvashatja.


folytatjuk...