2012. január 26., csütörtök

Szent Timóteus és Szent Titusz

Tegnap a buzgó zsidó ember Saul, Szent Pál apostolnak megtérést ünnepeltük. Ma pedig két ősegyházi szentet: Szent Timóteust és Szent Tituszt ünnepeljük.
Érdekes utána nézni, hogy hogyan is váltak szentekké ezek az emberek. Minek, vagy kinek köszönhetően váltak követendő példákká?
Mindketten Szent Pál apostolnak köszönhetik, hogy Krisztussal és az ő életével, tanításával találkozhattak. Szent Pál munkásságának és mindenekelőtt szent életének köszönhetően ismerték meg az igaz Istent. Ehhez azonban kellet a tegnapi esemény, mely mára már ünnep: Szent Pál megtérése. Ezzel a megtéréssel nyílt meg a lehetőség Timóteusnak és Titusznak, hogy szentté váljanak.
Mi nem vagyunk olyan nagy emberek, vagy mai szóhasználattal mondva olyan „nagy halak”, mint a legnagyobb apostol, Szent Pál volt. De az Isten a mi életünkben is hatalmas dolgokat akar művelni. Mert ahogyan szintén Szent Pál fogalmazott: „Az erő a gyengeségben nyilvánul meg a maga teljességében.”
Így ma is talán éppen a mi személyes megtérésünkkel kezdődhet el nem csak a mi, hanem barátaink, a körülöttünk lévő emberek szentté válása is.