2012. június 9., szombat

Évközi idő 10. vasárnapja


A mai evangéliumból, ha figyelmesen hallgattuk, biztos a szemünkbe tűnt, hogy Jézus szinte elutasította édesanyját és rokonait, akik látni szerették volna őt. Talán furcsálljuk ezt az merev, érzéketlen magatartást. Azonban az első benyomással ellentétben, Jézus nem utasítja el édesanyját és rokonait. Nézzük csak meg a másik oldalról. S ez a gyönyörű ebben, hogy ha más szemszögből nézzük, láthatjuk, Jézus nem őket, az édesanyját, rokonait kisebbíti, alacsonyítja le, hanem inkább minket emel fel. Minket emel fel egy olyan bensőséges szintre, amely erősebb még a vér kötelékénél is. Ez az isteni szeretet szépsége: mélyen bensőséges és végtelenül magasztos kapcsolatra hív minket Isten.
Valóban hív. Mindannyiunkat. Jobb esetben talán el is indulunk Jézus felé, de hasonlóan, mint rokonai, akadályba ütközhetünk. Van úgy, hogy a legtisztább szándék vezérel minket, és mégsem egyszerű vagy könnyű elérnünk Krisztust. Őszintén szeretnénk jól imádkozni, jobban istenes lenni, igazibb hívő, keresztény, de mégsem sikerül. Ugyanis sok akadállyal kell megküzdenünk ezen az istenhez vezető az úton.  A sátán a bűn által el akar választani minket Istentől, nem akarja, hogy bármilyen kapcsolatunk is legyen Istennel. A világ is törekszik minket olyan távol tartani Istentől, amennyire csak lehetséges. Ezer és ezer szórakozási lehetőséget kínál – TV, rádió, internet – amik mind eltéríthetnek minket az imádságtól, az elmélkedéstől és a megtéréstől. Pl. esténként már mennek a meccsek a foci EB-ről. Jó szórakozás, főleg, ha a kedvencünk nyer, de… úgy kell megoldani, hogy az esti imát még lehetőleg a foci előtt elvégezzem, nehogy már utána a fáradtságra hivatkozva elmaradjon…
A lustaság és hanyagság még a legjobbakat is elkaphatja. 
Ezért ma se maradjunk tétlenek. Tegyünk konkrét lépéseket: Például: alapos lelkiismeretvizsgálatot végzek az este folyamán és felkészülök egy igazi, őszinte szentgyónásra. A félidőben kikapcsolom a TV-t, s imádkozok kicsit. Így tudjuk eltávolítani az akadályokat, és így nyílik meg az út Jézushoz. Próbáljuk ki, nem fogjuk megbánni.

Papszentelés

Püspökatyáink 
ezekben a napokban szentelnek 
új papokat.
Közülük számunkra is ismerős 
Pintér Miroszlav diakónus, 
aki már a mi egyházközségünkben 
is járt és hirdette Isten igéjét.


Imádkozzunk értük, 
különösen a magyar újmisés papokért!