2012. július 26., csütörtök

Kereszténynek születni, majd kereszténnyé válni - Szent Joachim és Szent Anna


A mai szent zsolozsmában többször van előírva imádkozásra egy nagyon szép himnusz, amely Szent Joachimhoz szól, s így kezdődik: Nagy királyősök ivadéka voltál, / Ábrahám, Dávid törzséből fakadtál, / ám dicsőséged nem az ős. A magzat, /  Mária adja.
Dicsőséged nem az ős, akitől származol, nem a nagy Dávid király, hanem gyermeked: a Szűz Mária – akit fölneveltél. Első hallásra talán nem túl sokatmondó ez a himnusz versszak, azonban úgy gondolom, nagyon szép mondanivalót rejt magában.
Dicsőségedet nem az ős adja. Egyértelműen felvilágosít ez a himnusz arról, hogy azért, mert éppen keresztény családba születtünk, még nem jutunk automatikusan a mennybe. Saját magunknak kell „kiérdemelnünk” azt, pontosabban megszerezni Isten tetszését, hogy bűneink ellenére megadja az örök életet. Így volt Szent Joachim, így volt Szent Anna is – meg kellett vívniuk a mindennapok harcát ahhoz, hogy Máriát jól felneveljék. Vagy gondoljunk csak Szűz Máriára. Elméletileg ülhetett volna ölbe tett kézzel, mivel ő már Isten anyja lett - biztos, hogy a mennybe kerül. De mégis egész életét az Istennek szentelte – nem ült a babérokon. Szent Ágoston is rámutat erre: „Szűz Mária többre tartotta azt, hogy Krisztus tanítványa lett, mint azt, hogy Krisztus anyja volt.
Túlvilági életünkre nézve nem az a döntő, hogy kereszténynek születtünk-e, hisz az nem a mi érdemünk, az a szüleinké. Számunkra az az igazán fontos, hogy keresztényként, hű, igaz és buzgó keresztényként halljunk meg. Erre tanítanak mai szentjeink: a kereszténységünk ne egy állapot, hanem egy tevékeny élet legyen.