2012. november 20., kedd

Föl a fára - föl a mennybe /Lk 19,1-10/


Zakeus szeretett volna közelebb kerülni Jézushoz, de nem tudott. Ezért ez a gazdag és nagyon tehetős ember felmászott egy fára. Micsoda szégyen lehetett – képzeljük el. Mit gondolhattak róla? Megbolondult? Hülyét csinál magából? De ő nem bánta, mert tudta, jó dolgot tesz, még ha az mások szemében bolondság is látszott. De nem a többiek véleménye, hanem az Istenhez közelebb-kerülés volt a fontosabb.
Hányszor van az, hogy nem merünk valami jó dolgot megtenni, mert félünk a mások véleményétől? Itt a templomban is. Mert „mit fognak szólni? Mit fognak gondolni?”
Zakeus jutalmául betért hozzá Jézus, és szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Kövessük a jó példát, s kritizálás helyett inkább segítsük egymást. Fel a fára – fel a mennybe. Közelebb Istenhez.

Ki az új püspökatyánk?



Mons. ThDr. Chovanec Marián

1957. szeptember 16-án született Trencsényben, ahol kijárta az alapiskolát és elvégezte a gimnáziumot. Teológiai tanulmányait Pozsonyban végezte, pappá 1989. június 17-én szentelték Nyitrán.
Lelkipásztori munkásságának első helye a Nyitra-alsóvárosi plébánia volt, a következő a zobordarázsi plébánia. 1990-től folytatta teológiai tanulmányait a Lublini Katolikus Egyetemen Lengyelországban. Ugyanitt szerzett licenciátust 1992-ben Isten kinyilatkoztatásának módjai Krapka Emil szerint című diplomamunkájával, majd 1994-ben dogmatikus teológia szakon doktorátust szerzett a következő munkájával: Az eszkatológia Korec Ján Chryzostom műveiben.
1993-tól a Comenius Egyetem Cirill és Metód Római Katolikus Teológiai Karán, a Nyitrai Teológiai Intézeten adott elő. A főiskolai pedagógiai gyakorlat mellett alap-, és közép iskolás pedagógiai tevékenységekkel is foglalkozik. Működött a Lelkipásztor havilap szerkesztőségében (1990-1999), az egyházmegye kultúra és sajtó bizottságában, valamint az egyházmegyei ekonómiai bizottságban. 1996 és 2003 tagja volt az Egyházmegyei bíróságnak mint promotor iustitiae.
1999. július 22-én II. János Pál pápa massiti (maxitensis) címzetes püspökké és nyitrai segédpüspökké nevezte ki. Püspökké Korec Ján Chryzostom szentelte 1999. szeptember 18-án Nyitrán. 2000 augusztusától a Szlovák Püspökkari Konferencia főtitkára, valamint 2003. március 1-jétől általános helynök Nyitrán.
Tudományos-pedagógiai és elméleti-alkalmazási irányultságát a dogmatikus teológiára különböző megnyilvánulásaiban fejezi ki publikáló és egyben szerkesztő szerepben – főleg a Lelkipásztor, Liturgia, Katolikus Újság folyóiratokban. Több monográfia szerzője (dogmatikus traktatusok) és társszerzője több tanulmánykötetnek, melyet a Szlovák Püspökkari Konferencia hittani albizottsága és a Comenius Egyetem Cirill és Metód Római Katolikus Teológiai Karának Dogmatikai Tanszéke adott ki.
2000-től A Szlovák Püspökkari Konferencia Teológiai  bizottságának elnöke, s ugyanezt a funkciót látja el a hittani albizottságban is.
2012. november 20-án XVI. Benedek pápa besztercebányai megyéspüspökké nevezte ki.

Van új megyéspüspökünk!

XVI. Benedek pápa ma, 2012. november 20-án új megyéspüspököt nevezett ki egyházmegyénk, a Besztercebányai Egyházmegye számára Chovanec Marián személyében.
Mons. ThDr. Marián Chovanec ez idáig a Nyitrai Egyházmegye segédpüspöke volt. 
Adjunk hálát érte Istennek, s továbbra is imádkozzunk, hogy szentéletű püspökatyánk legyen.