2012. november 27., kedd

Beszélgetés új megyés főpásztorunkkal


2012. november 21-én a Szlovák Püspökkari Konferencia sajtóirodájának szerkesztősége egy rövid beszélgetést közölt le az újonnan kinevezett besztercebányai megyéspüspökkel, Chovanec Mariánnal.

Hogyan látja besztercebányai megyéspüspökké való kinevezését?
Az ember első érzése a hála – Istennek, aki gondoskodik az ő népéről, és a szentatyának, hogy gondol ránk és azt akarja, hogy minden egyházmegyének legyen saját püspöke. A második érzés az aggály, ami az emberi gyöngeségemből fakad.

A bejelentés az elhunyt Mons. Baláž Rudolf püspökatya születésének (1940. november 20.) évfordulóján érkezett. Hogyan látja elődje szolgálatát?
Nem tudom, hogy ez az időpont ezzel a céllal lett-e kiválasztva. Mons. Baláž Rudolffal – mint püspök – először 1999-ben találkoztam. Akkor ő volt a Szlovák Püspökkari Konferencia elnöke, s fogadott be engem hivatalosan. Köztudott volt róla, hogy mindig kiállt a fiatalabb-, és úgyszintén a segédpüspökök mellett. Többen hálával eltelt szívvel mondják ezt róla. Igyekezni fogok, hogy folytassam azt a sok jót és szépet, amit elődeim tettek Isten országáért.

Kinevezése után az Egyházat milyen irányba szeretné vezetni az egyházmegyében?
Csak egy helyes irány van – az Isten felé, Jézus Krisztus felé. A hit évét, és Szent Cirill és Metód évét üljük, melyben sok fontos és jelentős eseményre kerül sor. Én is támogatni fogom ezeket, hogy a lehető legszebb lelki gyümölcsöket teremjék meg.

Milyen püspöki jelmondattal fog kormányozni új működési területén?
Az én (régi-új) jelmondatom Szent Pál gondolata: „Mindent feláldozok lelketekért!” Ehhez akarok mindig igazodni – életem végéig.

Milyen konkrét lépések várnak önre a kinevezés után, és mikor lesz a beiktatása az új egyházmegyéjébe?
A kinevezés után át kell vennem az egyházmegyét – az Egyházi Törvénykönyv megszabja, hogy két hónapon belül. Ebben az esetben azonban ez korábban lesz. Az egyházmegye átvétele december 15-én 10:30-ra van tervezve a besztercebányai Xavéri Szent Ferenc Székesegyházban.

(saját, nem hivatalos fordítás)
Forrás: www.tkkbs.sk

Dicsérjük az Urat! - már az év elejétől

Örömmel tudatom, 
hogy az új egyházi év 
kezdete alkalmából 

újra zenés-elmélkedős 
szentségimádást tartunk 


az ipolyvarbói 
Legszentebb Szentháromság 
római katolikus templomban 

2012. december 1-jén 
este 19:00-tól kb. 20:30-ig.

Nagy szeretettel várunk mindenkit, de ami ennél is fontosabb: maga az Úr Isten vár minket, hogy neki ajánljuk az új egyházi évet - annak kezdetén, s egyben egész életünket.
Ha bárki szeretne valamilyen hangszerrel bekapcsolódni, s előre szól, nagy örömmel fogadjuk és szervezzük be.
Énekünkkel azonban mindannyian dicsérhetjük, és dicsérjük is a Hatalmast!

Szolgáljon ez is Isten dicsőségére, mindannyiunk megszentelődésére.

Aki nem ismeri még az effajta szentségimádást, az alábbi hivatkozásokon keresztül kicsit visszapillanthat az elmúlt évbeliekre: