2012. december 23., vasárnap

Ádvent negyedik vasárnapja - gondolatok


Ádvent utolsó hetéhez, s egy híján utolsó napjához értünk. Többféleképpen készültünk eddig a nagy ünnepre, s talán kedvenc ünnepünkre – karácsonyra. Ilyenkor azonban gyakran azt vesszük észre, milyen gyorsan elment ez a pár hét, s talán nem is sikerült úgy felkészülnünk, ahogyan szerettünk volna. De ne felejtsük, van még kis időnk. Ami azonban a legfontosabb, mire töltjük ezt el.
A ma nap folyamán még utoljára lehetőségünk lesz szentgyónáshoz járulni a nagy ünnep előtt. De a szentgyónás nem lehet csupán pár perc kérdése. Eljövök a templomban, s míg sorba állok, eszembe juttatok egy-két bűnt, hogy tudjak valamit mondani… nem. Ha igazán és úgy igazából ünnepelni akarunk, akkor arra alaposan fel kell készülnünk. Alapos lelkiismeretvizsgálattal – otthon leülni, csendben átnézni az elmúlt időszakot, elővenni a lelkitükröt, leírni a bűnöket – annyira felkészülni a gyónásra, amennyire tiszta szívvel akarunk ünnepelni.
Ezek az utolsó pár nap egyben az ajándékhajszának is az ideje. De ne feledkezzünk meg ajándékot készíteni annak, akinek a születéséről, születésnapjáról szól ez az egész ünnep. Jézus Krisztus születésére várakozunk, övé ez az ünnep. De mit is adhatnánk neki? Az Istennek?
Egy dolgot tartsunk szemünk előtt: Isten sosem a külsőt, de mindig a belsőt nézi. Ő a szívek titkát kémleli, neki csakis a szívünk tisztasága számít. Ezért ezzel az ajándékkal készüljünk: szívünket tisztára mossuk, s ilyen állapotban tartjuk az egész ünnepek alatt.

Miserend és hirdetések - Ádvent 4. vasárnapja