2013. január 2., szerda

Csak egy pillanatra... /Jn 1,19-28/


Az egész mai evangélium Keresztelő Szent János tanúságáról szól, amit Jézusról tett. Ha szemügyre vesszük a papok és a leviták kérdéseit, megfigyelhetjük, milyen nagy kísértést kellett kiállnia Keresztelő Szent Jánosnak. Hisz azt hitték róla, hogy ő a Messiás, akire annyi évezreden keresztül annyian várakoztak. Kiadhatta volna magát a Messiásnak, s akkor egy darabig egész Izrael a lábai előtt hevert volna… micsoda kísértés lehetett – a hazugság kísértése. Ahogy Jézusnak is, mikor a Sátán megmutatta „a világ összes országát és azok dicsőségét”, s azt mondta, ezeket mind neki adja, ha csak egy pillanatig is imádja őt…
S minden bűn ugyanez. A Sátán valami kecsegtetőt ígér, valami kellemeset, jólesőt, amiért alig kell megtagadnunk az Istent. Csak egy kicsit, csak egy pillanatra… A Sátán eszköze a hazugság – ne dőljünk be neki.
S minden ilyen nehéz helyzetben, a legnagyobb kísértésben is Keresztelő Szent János közbenjárást kérjük. Ő az, aki biztosan tudja, mennyit ér a hűség, mennyit ér az igazság – hisz ő is megharcolt érte.