2013. január 31., csütörtök

„Amilyen mértékkel mértek, olyan mértékkel mérnek majd nektek.“


Jól tudjuk, hogy nekünk, keresztényeknek, nekünk, akik templomba járó, hívő katolikusok vagyunk, nem csak az imádságban kell jóknak lennünk, nem csak imádkoznunk kell jól, hanem az imádságon kívül is, a mindennapi életben, is úgy kell élnünk, ahogy ez Istennek tetszik. S éppen ma hallottuk a szent evangéliumban egy nagyon fontos dologról, hozzáállásról.
Nagy mértékkel kell mérnünk. Azaz a lehető legjobbat kell adnunk magunkból, a legjobbat kihozni magunkból, a legtöbbet, amit megtehetünk. Ha kérnek tőlünk valamit, akkor azt a lehető legjobban kell elvégeznünk.
Ha felebarátom valamire megkér – akkor bele kell adnom mindent, ami tőlem kitelik. Ha otthon kér meg a férjem, feleségem, szülőm valami szívességre, akkor is megtenni a lehető legtöbbet. Sőt, még többet is annál, mint amennyire megkértek. Vagy hasonlóan a munkahelyen tenni valamit, valami kicsivel többet, mint amit muszáj. Mert amilyen mértékkel mi mérünk, Isten is olyan mértékkel mér majd nekünk is.
Ez is a szentté válás egyik alapelve. Mai nagy szentünkhöz, Bosco Szent Jánoshoz hasonlóan ne csak hallgassuk a Szentírás szavait, hanem úgy, mint ő, azt meg is tartsuk. Mert amilyen mértékkel mérünk, olyan mértékkel mérnek majd nekünk is.