2013. június 4., kedd

Kinek mi jár? /Mk 12,13-17/


Mára már szállóigévé váltak Jézus szavai: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré és Istennek, ami az Istené.”. Sokan ezt úgy értelmezik, hogy nyugodtan élhetjük mindennapi, világi, pogány életünket – ha úgy adja csalva, hazudva, lopva, de ha vasárnap elmegyünk a templomba, s akkor le is van tudva mind a kettő. Megadtuk a világnak is, meg az Istennek is, ami jár.
Nagy tévedés. Hisz mi az, ami „jár” az Istennek? Mi testestül-lelkestül az Istenéi vagyunk, hisz az ő képére lettünk teremtve. Nem csak életünk egy része tartozik hozzá, nem csak a hét egy napja, mikor templomba megyek, vagy a nap egy fél órája, mikor imádkozok – hanem a nap 24 órája. Istenéi vagyunk, s mindenünk az Istené. Minden időnk, minden vagyonunk. Így ha tényleg meg akarjuk adni az Istennek, ami az „Istené”, akkor ez életünk minden területét és minden idejét érinti. Azt is, amikor dolgozok, azt is, amikor tanulok, amikor pihenek, amikor szórakozok…
A „császárnak” tehát csakis Isten parancsainak és tetszésének megfelelve adhatom meg azt, ami jár neki. Bármit is teszünk, azt csakis Istennek tetszően tehetjük. Mert csak így adhatjuk meg az Istennek, ami az Istené.

Mi történt Rómában az elmúlt héten?