2013. június 24., hétfő

Választott nyíl - Keresztelő Szent János születése


Keresztelő Szent Jánosról többen azt hitték, hogy ő maga a Messiás. Ő azonban kijelentette: Nem én vagyok. Én a pusztában kiáltó szó vagyok. Az a feladatom, hogy előkészítsem az utat a Megváltónak. Pontosan ezt imádkoztuk a mai napi könyörgésben: „Istenünk, te azért támasztottad Keresztelő Szent Jánost, hogy népét előkészítse Krisztus Urunk méltó fogadására.” Ez volt a feladata. Erre rendelte őt az Úr anyja méhétől, mint azt egy gyönyörű nekünk tanítja. Anyja, Erzsébet azt kapta feladatul, hogy a világra hozza Keresztelő Szent Jánost. Zakariás feladata volt az angyal szava szerint nevet, és ezzel kötelezettséget adni a gyermeknek. S ha így nézünk ezekre az eseményekre, gyönyörűen összeállhat a kép, hogyan, milyen embereken keresztül biztosította Isten Jézus megtestesülését, a Megváltás művét.
Nem lehet mindenki Megváltó, sem Keresztelő Szent János, sem Zakariás... de ma is meg van mindenkinek a feladata, a küldetése, melyet Isten szabott meg nekünk. Ott azon a helyen, abban családban, ahol élünk.
Ma kérjük Keresztelő Szent Jánost, segítsen minden nap megismernünk azt a feladatot, azt a küldetést, mellyel mi is Isten akaratát teljesíthetjük. Mert mind Isten választottai vagyunk! Rólunk is szól a Szentírás szava: „Anyám méhétől fogva nevemen hívott az Úr, s olyanná tette ajkam, mint éles kardot. Kezének árnyékában elrejtett engem, s választott nyílnak ő tett meg engem.