2013. október 25., péntek

Ki? /Róm 7,18-25a/

Szent Pál apostol az előbb hallott Rómaiakhoz írt levelében egészen nyíltan beszél saját lelki világáról – saját bűnösségéről. Azt írja: „megvan bennem az akarat a jóra, de a jót megtenni nem tudom... azt teszem, amit nem akarok, a rosszat.” Milyen nemes lélekről vall ez az írás, mikor valaki nem azt mondja: nekem még bűnöm sincs, hanem beismeri hibáit, bűneit, akaratának gyengeségét.
Szent Pál apostol nyíltan megvallja: harcol a bűn ellen – melyhez a teste ragaszkodik, de nem tud győzni. Nem tud tőle szabadulni. Ezért teszi fel a nagy kérdést, amelyet talán már mi is feltettünk egy-egy bűn elleni harcunkban: „Ki szabadít meg e halálnak testétől?” Ki veheti el bűnösségemet? Hisz nekem sosem sikerül. Újra és újra ugyanoda esek vissza...

De ugyancsak Szent Pál, Istentől sugalmazva válaszolja meg e nagy kérdést: Egyedül „Isten kegyelme, Jézus Krisztus, a mi Urunk által.” Ő veszi el bűneinket. Az ő hatáskörébe tartozik, hogy megadja a kegyelmet, hogy egy-egy bűnös szokásunktól végleg megszabaulhassunk. A mi dolgunk a harc, az állandó igyekvés – mi vetünk, öntözünk – de a növekedést, a gyümölcsöt Isten adja. Bízzuk rá életünket, bűnösségünket – hisz ő épp azért jött, hogy a betegeket meggyógyítsa, a bűnösöket a mennybe fölvigye.

Megvallani /Lk 12,49-53/

Már az első keresztények is megtapasztalták, s hasonlóan volt az Egyház egész története folyamán, hogy Jézus tanítása elkerülhetetlen módon szembeállítja egymással a jót és a rosszat, az igazságot és a hazugságot, az igazságosságot és az igazságtalanságot, a békét és az erőszakot, a Jézusban hívőket és a vele szembefordulókat /Evangélium365/.
Jézus nekünk sem ígér felhőtlen békét – bármilyen ellentét, vagy nehézség nélkül. Sokszor ugyanis éppen a vallásunk, vagy a hitbéli meggyőződésünk lehet az oka annak, hogy valaki – talán közeli hozzátartozónk is – neheztel ezért ránk. De sosem szabad megalkuvónak lennünk, hanem minden esetben tanúságot kell minderről tennünk: „Aki megvall engem az emberek előtt” – mondja Jézus - , „azt én is megvallom Mennyei Atyám előtt.

Ma azért imádkozzunk, hogy hitünket sosem és senki előtt ne szégyelljük sem megvallani, sem általa cselekedni.