2013. december 3., kedd

Xavéri Szent Ferenc

Xavéri Szent Ferenc besztercebányai székesegyházunk, s egyben egyházmegyénk fővédőszentje is. S az ő napja még az ádventi, visszafogott időben is ünnepnapnak számít. Minél jobban megismerjük szentjeinket, az ő életüket, annál jobban megfigyelhetjük Isten művét, működéset a haéandó és bűnös emberben.
Xavéri Szent Ferenc életrajza is a következőkkel kezdődik: „Büszke ember volt, nagyra tartotta nemesi származását, és dicsőségre, megbecsülésre vágyott”. Ennek ellenére életét egy kis szigeten, Kína mellett, elhagyatottan, szegényen, de végtelenül alázatosa fejezte be. S a lehető legtökéletesebben: szentül. Jézus szavai annyira megrendítették őt, mikor meghallotta: „Mit számít az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de saját lelkének kárát vallja?” Attól a pillanattól kezdve teljesen Istennek szentelte életét – mindenben Isten akaratát, s lelkének javát kereste.

Nagy példa ő mindenkinek, s különösen nekünk, kik a neki szentelt egyházmegyében élünk. Isten szava ma is megszólít az embert – mindannyiunkat. A mi feladatunk és küldetésünk pedig éppen az, hogy mi is komolyan vegyük azt, s bátran vállaljuk mindazt, amivel Isten megbíz. De mivel bíz meg? Azt minden nap megtudhatjuk az ő szavából. Csak hallgassuk mindig figyelmesen.