2014. június 5., csütörtök

Nem elhagyni, hanem kormányozni - Szent Bonifác

Ma, Szent Bonifác püspök és vértanú emléknapján röviden elmélkedjünk az ő tanításán és életén. Hisz szentjeink mindig hamisítatlan példaképek számunkra. Ha valakit meg szeretnénk ismerni, akkor többféle módszerhez folyamodhatunk: olvashatunk róla, megkérdezhetjük róla más véleményét, információkat szerezhetünk, de mindez kevés. Ha valakit igazán meg akarunk ismerni, akkor személyesen kell vele találkoznunk, s beszélgetnünk.
Szent Bonifáccal a szó szoros értelmében nem beszélgethetünk, ugyanis 754-ben halt meg. Írásaiból, levelezéséből azonban nagyon mélyen megismerhetjük személyiségét, elköteleződését, lelkiségét – hisz írásai által hozzánk is szól. Egyik levelében, melyet – úgy tűnik – éppen a mai kornak írt, így fogalmaz: „Az Egyházat, amely mint egy nagy hajó szeli át ennek a világnak a tengerét, s amelyet a különböző kísértések hullámai ostromolnak, nem elhagyni kell, hanem kormányozni.” Püspökként látta, érezte, megélte az Egyház hibáit, gyengeségeit, nehézségeit. De tudta: ilyen helyzetben nem menekülni, de segíteni kell.
Hányan gondolják ma is látva Egyházunk, vagy – vegyünk csak kisebb kört – egyházközösségünk hibáit: „mennyi bűnös ember?! Ez ilyen, az olyan, ez nem jó, az nem jó...” Pedig ilyenkor egyetlen helyes megoldás van: megtenni minden tőlem telhetőt, hogy jobb legyen az a közösség, jobb legyen maga az Egyház.

Ma ezt tanuljuk meg Szent Bonifác püspök-, és vértanútól.