2014. augusztus 14., csütörtök

Szent Maximilián Kolbe

Szent Maximilián Kolbe atyáról, mai szentünkről tudjuk, hogy az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg. De nem, mint „egyszerű” áldozat, hanem mint vértanú: önként áldozta fel életét egy családapárét, fogolytársáért. Mi el sem tudjuk képzelni azokat az embertelen körülményeket, melyek abban a koncentrációs táborban uralkodtak. Ő pedig ezen körülmények között is tudott ilyen életbevágó, s ilyen hihetetlenül bátor, önzetlen döntést hozni. De honnan vette lelki erejét, töretlen hitét, rendíthetetlen bátorságát?
Minden bizonnyal önfeláldozó tette nem egy pillanat-, de egy élet szüleménye volt. Egy életen keresztül naponta vallotta Isten-hitét, s naponta edzette akaraterejét, gyakorolta önfeláldozó szeretetét. Csak így tudhtta meghozni azt a döntést, amely a szent vértanúk közé emelte őt.

A mi életünk is a mi mindennapi döntéseink szerint alakul szent, avagy pogány életté. Kérjük Szent Maximilián Kolbe atyát, segítsen naponta úgy cselekednünk, hogy életünk legnehezebb helyzetében is helyt tudjunk majd állni.