2015. április 19., vasárnap

Szentiványi emléknap

A szent húsvét harmadik vasárnapját üljük. Az evangéliumban újra a feltámadt Jézussal való találkozásról hallottunk – hasonlóképpen, mint az elmúlt két hét vasárnapjain. Az apostolok láthatják saját szemükkel a különleges bizonyítékát annak, hogy Jézusnak nem csak a lelke, de a valódi teste is feltámadt.
Ennek a ténynek pedig mindannyiunk számára üzenete van. Jézus feltámadása a sok teológiai és ontológiai tanítás mellet azt is megmutatja, arra is felhívja a figyelmünket, hogy maga a test, a testiség, az anyagi világ magában véve nem rossz. Mindannyian testben élünk, Jézus ugyancsak testestül-lelkestül támadt fel, s ezzel hangsúlyozza: a testünkkel is megdicsőíthetjük Istent – és meg is kell dicsőítenünk. Hogy nem elég csupán lélekben imádkozni, de egész mivoltunkkal – lelkünkkel és testünkkel egyaránt kell Istenhez fordulnunk. Ezért van az, hogy egy-egy szentmisén olykor állunk, máskor térdelünk, összetesszük a kezünket, mellünket verjük, térdet hajtunk, keresztet vetünk: mert testünkkel is ki kell fejezzük hitünket, vallási meggyőződésünket.
Szent X. Piusz pápa mindig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a hívek megértsék, milyen fontos mindannyiunk életében a liturgia – az Isten tisztelete, az istentisztelet. Ez a pápa nagy figyelmet szentelt a liturgia, főként a szakrális, templomi zene reformjára, megújítására is, azzal a reménnyel, hogy ez segíti a híveket az imádságban és szentségi életben. Egy évszázaddal ezelőtt kiadott írását így kezdi: „A lelkipásztori gondok között kétségkívül az egyik legfontosabb: Isten házának dicsőségét fenntartani és előmozdítani”. Ez a felhívás és határozat nem csak nekünk, papoknak szól. Nem csak nekünk, hanem nektek, laikus hívőknek is.
„Isten házának dicsőségét fenntartani és előmozdítani.” Szép és becses dolog rendszeresen eljárni a szentmisékre, de kell, hogy állapotunkhoz és lehetőségeinkhez mérten mi is segítsük templomunk dicsőségét, szépségét, méltóságát, tisztaságát fenntartani és előmozdítani. Mindannyian keressünk meg minden lehetőséget, amivel még jobban, még tevékenyebben vehetünk részt ebben a szent ügyben. Ma különösképpen is megemlékezünk Szentiványi Ferencről, templomunk építtetőjéről. Ő is kivette a maga részét egyházközségünk életéből – és nem kis részét: templomot épített nem csak kortársainak, de nekünk is, az akkori jövő nemzedékének. Nekünk pedig kötelességünk, hogy ezt a szent dolgot, ezt a szent helyet minden lehetőségünkhöz mérten gondozzuk, ápoljuk, fenntartsuk és szépségben gyarapítsuk. Ez a mai ünnep is ezt a múlthoz hű, a jelenben tevékeny, s a jövőt építő magatartást mozdítsa elő bennünk. Vegyük ki mindannyian részünket talán a takarításból, felolvasásból, ministrálásból, éneklésből, anyagi támogatásból, díszítésből, gondozásból… Annyi lehetőség van templomunk dicsőségének fenntartására és előmozdítására. Éljünk velük. Elődeink fenntartották és szépítették nekünk templomunkat. De vajon elmondhatja-e majd ezt rólunk a következő nemzedék is? Petőfi kérdezi: Hát majd a jövendő fog-e dicsekedni / Mivelünk? Vajon nem fogja emlegetni / Orcapirulással e kor gyermekeit?
Legyen szívünk ügye e templom, és mindenkor tegyük meg mindazt, amire lehetőségünk van. És ne felejtsük: az ember test és lélek. És Istenhez kell kerülnünk nem csak lelkünkkel, de testünkkel is!


Miserend és hirdetések - Húsvét 3. vasárnapja