2015. október 2., péntek

Meg őket is - Őrangyalok

A kisiskolásoknál így év elején arról tanulunk a hittanórákon, hogy Isten mennyire szeret minket. Hogy nekünk teremtette a földet, a vizeket, az eget, a növényeket, az állatokat. Azért teremtett minden földi jót, hogy mi emberek használjuk azokat, éljünk velük, s azok mind a mi javunkra legyenek – s így jól élhessünk a földön. S ha ezt valaki megérti, megérzi már iskolásként, akkor biztosan felkel benne a vágy, hogy mindezt a jót meghálája Istennek. Ma azonban még mélyebbre áshatunk ebben az igazságban.
Ma az angyalokat, az őrzőangyalokat ünnepeljük. Az angylokat pedig bizonyára mindannyian felsőbbrendű, tökéletesebb lényeknek tartjuk. Hisz természetfeletti lények, s így természetfeletti hatalmuk is van. Erről tanúskodik az is, hogy imádkozunk hozzájuk olyan helyzetben is, amikor mi már tehetetlenek vagyunk. És mégis: Isten őket nem (csak) maguk miatt, hanem értünk teremtette. Így imádkoztunk a mai fő könyörgésben: „Istenünk, te határtalan gondviselő szeretettel szent angyalokat rendeltél, hogy őrizzenek minket”. Isten arra rendelte, (többek között) arra teremtette őket, hogy minket segítsenek, minket őrizzenek. Hát nem csodálatos ez?! Isten nem csak az egész földet teremtette nekünk, de még a mennyeket is! Még az angyalokat is!

Ha ez sem, akkor már talán semmi sem buzdít minket arra, hogy hálásak legyünk Istennek, megköszönjük minden ajándékát. Ez a mai nap is hálára indítsa szívünket: hálákodjunk Istennek gondolattal, szóval és cselekedettel egyaránt.