2015. november 5., csütörtök

A "jó" próbatétele - Szent Imre

Szent Imre zsolozsmájában Egyházunk ma egy különlegesem sokatmondó antifónát imádkoz, mely így hangzik: „Légy erős, hogy a siker felfuvalkodottá ne tegyen, és a balsors le ne törjön.” Szent Imre pontosan ilyen erős volt, ezért került a szentek közé. Így ez az üzenet inkább nekünk szól, akik mai ünnepeltünk nagy életszentségét látjuk: Erősnek, lelkileg erősnek kell lennünk.
Sok ugyanis a próbatétel mindannyiunk életében. „Van elég bajunk” – mondjuk sokszor... Azonban nem csak a rossz, vagy a nehézség lehet próbatétel. Sokszor ugyanis éppen az ellenkezője: a jólét, az elégedettség, a nyugalom, a siker az, amely igazi próbatételt jelenthet számunkra. „Légy erős,” – imádkozza a zsolozsma – „hogy a siker felfuvalkodottá ne tegyen.” Nehogy a sikerek, vagy a jólét megélésben elhatalmasodjon rajtunk a gőg, a büszkeség, a magunkkal való elégedettség. Hisz talán mi is ismerünk olyakat, akiket éppen az effajta jólét, vagy az anyagiakban való bővelkedés tett mássá, büszkévé, vagy mások iránt lenézővé.

Kérjünk Istentől erőt Szent Imre közbenjárására, „hogy a siker felfuvalkodottá ne tegyen, és a balsors le ne törjön.

Tartozni /Róm 13,8-10/

Szent Pál apostol így tanít minket a mai szentleckében: „ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel”.
Mégis oly sokszor bennünk marad, ha a másik megbánt minket, rosszat mond vagy rosszat tesz – és olyan sokáig tudjuk ezt a megbántódást magunkban hordozni. Mi lenne, ha mindig csak a jóra emlékeznénk abból, amit mások tesznek velünk?

Talán utópia, talán lehetetlen – azonban erős akarattal és elsősorban Isten segítségével minden lehetséges...

Miserend és hirdetések - Mindenszentek ünnepe