2015. november 6., péntek

Okosabbak /Lk 16,1-8/

Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.Mit jelenthet Jézus ezen kijelentése?
Tudjuk, hogy a világ Jézus és apostolai szótárában a csupán földi életet jelenti. A világ fiai tehát azok, akik úgy vélik, s azt állítják: nincs se Isten, se föltámadás, egyedül ez a földi élet van, ezért élvezzük ki teljes mértékben.
Jézus Krisztus pedig saját magáról mondta: „én vagyok a világ világossága“ /Jn 8,12/. Így a világosság fiai azok, akik Krisztust és tanítását követik – tehát a keresztények. Ezzel a tudattal gondolkodjunk el Jézus szavain: „Bizony, a világ fiai a maguk módján okosabbak a világosság fiainál.” Hogyan lehetnek a hitetlenek okosabbak a hívőknél? Vagy miben lehetnek okosabbak?
Sajnos, sokszor valóban beigazolódnak Jézus ezen szavai. Mert sokszor mi, keresztények nem figyelünk oda hitünk igazságaira, nem törekszünk annak minél mélyebb megismerésére, és nem hozunk elég áldozatot azért, hogy megértsük és felfogjuk hitünk alapjait. Vajon ha most ki kellene állnunk egy hitetlennel, istentagadóval szembeni konfrontációra, szóbeli összecsapásra… Vajon megállnánk a helyünket? Vajon elég információval rendelkezünk ahhoz, hogy megvédjük hitünket?

Kérjünk erőt és bátorságot ma különösen Jézus Szent Szívétől, hogy rászánjuk magunkat Egyházunk tanításának mélyebb tanulmányozására, s hogy pl. a Szentírást rendszeresen olvasva a lehető legtökéletesebben megértsük az Úr szent titkait.